MUZEJSKI DEL

Razkošni baročni dvorec

Freske na dvorcu Štatenberg

Posebej za grofe Attems je dvorec načrtoval graški arhitekt Johann Joahima Carlon, ki je bil eden dejavnejših arhitektov tistega obdobja. Baročni dvorec je zasnovan simetrično. Prostori se čez dvorišče in stopnišče stopnjujejo v poslikano reprezentančno dvonadstropno dvorano centralnega trakta dvorca, ki je najbolj znana po freskah in štukaturah v veliki slavnostni dvorani ter elegantnih salonih. Ti se nahajajo levo in desno od nje. V salonih so danes razstavljeni ohranjeni ostanki opreme in pohištva.

Alegorije na stropu slavnostne dvorane, obrobljene s štukaturami, ponazarjajo antično mitologijo. Štukature naj bi bile delo Jožefa Antona Quadrio, ki je v tem času deloval na Štajerskem. Njegove štukature se nahajajo tudi v mariborski mestni hiši. V salonih levo od velike slavnostne dvorane je na stropih upodobljenih 25 prizorov, ki jih lahko pripišemo kot delo slikarja Antonia Maderni. V stranskih prostorih je nekaj kakovostnih peči in delov prezentirane opreme. V zahodnem stavbnem traktu je baročna kapela, ki je leta 1910 pogorela in je bila delno obnovljena leta 2017.

Nove grajske sobane na dvorcu.

Uredili smo nove grajske sobane, ki si jih lahko pogledate tudi na spletni strani 3D 360 stopinjski pogled v dvorcu.

Bela sobana za naše neveste, Rdeča sobana za naše ženine, Poročni salon Bela Grofica, original pohištvo Modra beli salon, sobana Marije Terezije, sobana Marije von Dyren, kotni salon z original pohištvom, grajska kapelica, etnološka razstava,…

FOTOGALERIJA

Sprehod po sobanah

VODENI OGLED

Ogled muzejskega dela

Vodene oglede izvaja Ustanova Fundacija za ohranitev dvorca Štatenberg.
Izkupiček od prodanih vstopnic se vrne nazaj v obnovo dvorca. Hvala, da nam pomagate pri ohranjanju tega baročnega bisera.

DELOVNI ČAS - VODENI OGLEDI

Obdobje delovanja:
Maj – Oktober

Nedelja: 10:00 – 18:00

Izven delovnega časa so ogledi mogoči po predhodnem dogovoru na 040 870 835 ali e-pošta dvorecstatenberg@gmail.com.

CENIK

5 EUR / oseba
4 EUR / oseba – skupina nad 20 oseb

Izkupiček od prodanih vstopnic se vrne nazaj v obnovo dvorca. Hvala, da nam pomagate pri ohranjanju tega baročnega bisera!